University of Montreal Campus Renewal

location: Montreal, Canada

client: Université de Montréal

† Project designed & directed by Michel Lauzon as Chief Creative Officer & Senior Partner at Lemay

In collaboration with Claude Cormier landscape architects and WAA+

The Challenge

Reposition the existing aging mountain Campus to better embody the University’s stated values of sustainability, active lifestyles and enhanced quality of life of its constituents, to increase its brand equity and its attractivity to the next generations of students. 

The Response

Expertise(s)

ASSET REPOSITIONING, BRANDSCAPING

Market(s)

The masterplan proposes extensive greening and removal of all surface parking, a new linear park as pedestrian spine linking faculty buildings, revamping of the entrance tunnel with a new atrium and creation of a new entrance plaza. The whole complex is branded with an easily identifiable visual, lighting and landscape signature.

Images courtesy of Université de Montréal and WAA+

Concept Sketch
press to zoom
Central axial view of renewed campus
press to zoom
Plan view of renewed Campus
press to zoom
View of arrival plaza and subway entrance
press to zoom
Aerial view towards South featuring new esplanade
press to zoom
New East-West esplanade in front of University Faculty buildings
press to zoom
Concept Sketch of renewed ensemble with central staircase ascending to the Tower
press to zoom
Aerial view of renewed ensemble with new landscaped esplanade
press to zoom
1/1