Espace CDPQ

location: Montreal, Canada

client: CDPQ & Ivanhoe Cambridge

† Project designed & directed by Michel Lauzon as Chief Creative Officer & Senior Partner at Lemay

The Challenge

For the 50th of La Caisse de Dépôt et Placement (CDPQ), the aim was to create a workplace that activates the new business ecosystem, fosters collaboration between the tenants and acts as a destination meeting-place for entrepreneurs. Also to infuse the space with a signature that would evoke the melding of bank-like rigor with free-spirited entrepreneurship.

The Response

Fueled by Brandscaping, an overarching storyline was crafted, inspired by the informal meeting spaces of the Montreal residential lane. The innovative scheme inverts the typical office layout, drawing users inwards to a dramatic double-height atrium featuring a sculptural spiral staircase and a LAB. This singular promenade fosters collaboration and elicits a fluid exchange of ideas between tenants arranged on both floors along the central lane.

Expertise(s)

Market(s)

Distinctions

Best of Canada Awards, Canadian Interiors 2017

Grands Prix du Design, Mention, Offices of more than 20 000 sqft

Selected Press Release

Concept Sketch
press to zoom
View from entrance
press to zoom
Vista along central lane
press to zoom
The LAB
press to zoom
Concept Sketch of the LAB
press to zoom
Entry to the LAB
press to zoom
Window Detail of LAB
press to zoom
Concept Doodles
press to zoom
1/1